Patru metode de planificare a timpului cu atitudine și siguranță

Publicat la 10 feb. 2025

În calitate de specialist educațional și profesor de biologie, înțeleg cât de important este să găsim metode eficiente de învățare care să ne ajute să ne atingem obiectivele academice.

În acest articol, ne vom concentra asupra a unui cuvânt cheie esențial pentru învățare: planificarea. Aceasta nu doar că facilitează procesul de învățare, dar contribuie și la succesul pe termen lung la examene.

Găsește-ți locul potrivit pentru a învăța

Un mediu de învățare adecvat este esențial. Alege un spațiu liniștit, bine iluminat, unde te simți confortabil și în siguranță. Fie că este vorba despre camera ta, o bibliotecă sau chiar de o cafenea liniștită, alegerea locului potrivit te va ajuta să te concentrezi mai bine.

Poziția corectă

Pentru a menține un nivel optim de concentrare, învață stând pe un scaun la birou. Evită să te întinzi pe canapea sau în pat, deoarece aceste poziții pot induce o stare de relaxare excesivă, ceea ce poate duce la distragerea atenției.

Elimină factorii distractori

Pentru o învățare eficientă, este important să minimizezi distragerile.
Închide televizorul, laptopul, pune telefonul pe modul silențios și îndepărtează-l de lângă birou. Poți asculta muzică în surdină, dacă aceasta te ajută să te concentrezi.

Organizează-ți materialele

Pe masa de lucru, lasă doar materialele necesare: cărți, caiete, note, pixuri și alte instrumente esențiale. O masă organizată te poate ajuta să îți menții mintea liberă de agitație și confuzie.

Fii pregătit pentru a nu te întrerupe

Asigură-te că ai tot ce îți trebuie la îndemână — apă, ceai și o gustare (de preferat fructe sau legume crude). Astfel, nu vei fi nevoit să întrerupi sesiunea de studiu pentru a căuta ceva.

Învățarea spațiată

Repetiția spațiată este o metodă de învățare care implică revizuirea informațiilor la intervale de timp din ce în ce mai mari. Cercetările arată că învățarea pe perioade mai lungi, dar în intervale mai scurte, ajută la o reținere mai bună a informațiilor.

Evită să te supraîncarci înaintea examenelor, în schimb, sparge în calupuri și împarte volumul de material pe zile. Pe parcursul anilor universitari am observat randamentul utilizării tehnici, astfel că nu mai simțeam oboseala de dinaintea unui examen și eram sigură pe informația învățată.

4 metode de planificare a timpului cu atitudine și siguranță

O planificare eficientă poate transforma un maraton de învățare într-o experiență plăcută cu aceste 4 metode.

1. Folosește un Calendar de învățare: Notează examenele și programările importante, creează blocuri de studiu, în fiecare zi. După câteva zile de utilizare, vei vedea cum se reduce stresul.
2. Prioritizează: Stabilește importanța fiecărui examen și ordonează-i în funcție de dificultate și dată.
3. Împarte materialul: Alocă timp în funcție de volumul materialului.
4. Pauze esențiale pentru minte și corp: Pauzele sunt esențiale pentru menținerea unui ritm de învățare sănătos. La fiecare 50-60 de minute ia o mică pauză pentru a reîncărca bateriile.

Fă un obicei din a privi pe geam; dacă ai o priveliște plăcută, lasă-ți ochii să se relaxeze și bucură-te de moment. Observarea orizontului pentru câteva minute nu doar că va calma ochii, dar oferă și o senzație de liniște și revitalizare mentală.

Ține minte, o minte odihnită este cheia către o învățare eficientă!

Aceste strategii sunt parte integrantă din cursul „Cum să îți crești productivitate, strategii pas cu pas” . În acest program, te voi ajuta să dezvolți obiceiuri de învățare eficiente care te vor îndrepta către succes și să explorezi potențialul și să îți construiești drumul către excelența academică! Împreună, putem transforma procesul de învățare într-o experiență plăcută și productivă, afla mai multe pe site https://www.manuela-elena.com/cursuri-si-ateliere.

Poți accesa articolul și de pe platforma LinkedIn.


Abonează-te la newsletter pentru a primi pe e-mail articole interesante



Sunt de acord cu Termenii și condițiile


Manuela Elena CONCIOIU

Dr. Manuela Elena Concioiu este specialist în educație formală și non-formală, cu pregătire internațională și un doctorat în politici educaționale. Trainer și manager educațional, deține marca ORA de Biologie și a fondat ONG-ul European M.I.N.D.

De asemenea, este profesor în învățământul formal, cu specializări în biologie, ecologie și protecția mediului, manager de proiecte Erasmus+, autoare a două cărți pe teme de educație non-formală și stil de viață sănătos, precum și a primei cărți din România dedicate arțarilor și înmulțirii in vitro a acestora. A fost redactorul șef al Editurii ART Klett în 2024 și organizează cursuri și ateliere pe teme educaționale.


Manuela Elena CONCIOIU

„Educaţia este cea mai puternică armă care poate schimba lumea.”

Nelson Mandela

Telefon

+40 726 466 030

Locație

București, România